Dag van de boekhouder: inzicht in de cijfers
Op 10 november vieren we ‘International accounting day’. Zoals de naam al doet vermoeden, is het de dag waarop alle boekhouders gevierd worden. Volgens sommigen worden tegenwoordig te veel willekeurige ‘feestdagen’ aan de kalender toegevoegd, maar boekhouders spelen een cruciale rol in elke organisatie. Terecht dat ze dus een eigen feestdag krijgen.
Organisaties – klein en groot – hebben te maken met een nijpend tekort aan boekhouders, zowel juniors als meer ervaren professionals. Samen met Jens Spittael-Speeckaert, Associate Director bij RobertWalters, gaan we even dieper in op de situatie op de arbeidsmarkt, de bedrijfsstructuren en salarissen van boekhouders.
Boekhouders in cijfers
“De arbeidsmarkt heeft nood aan boekhouders op élk ervaringsniveau, van junior accountant tot accounting manager. Voornamelijk professionals met één à twee jaar werkervaring zijn erg gewild, net als senior accountants. “Startende professionals hoeven zelfs amper moeite te doen om een eerste job te vinden. Zo hebben studenten uit een richting boekhouding of economie vaak al een job gevonden nog voor ze afgestudeerd zijn”, vertelt Jens.
In het eerste kwartaal van dit jaar werden maar liefst 46% meer boekhouding vacatures gepubliceerd dan dezelfde periode vorig jaar. Het tweede kwartaal zit nog maar in de helft, maar we merken nú al dat het aantal vacatures ruim 50% hoger ligt dan het volledige tweede kwartaal van 2020. Niet verwonderlijk dus dat de rol van boekhouder in de top 10 van de VDAB-lijst van knelpuntberoepen staat.
Internationaal bedrijf, KMO of boekhoudkantoor?
Als er één beroep is waar in élke sector nood aan is, dan is het wel dat van de boekhouder. Ook de boekhoudkantoren ervaren een nijpend tekort aan zowel junior als ervaren boekhouders en dossierbeheerders. “Pasafgestudeerden die hun carrière starten in een boekhoudkantoor leren al heel snel de kneepjes van het vak, net omdat ze meewerken aan dossiers van zowel zelfstandigen, KMO’s als grote bedrijven uit tal van sectoren. Die kennis biedt hen mooie doorgroeimogelijkheden voor de toekomst,” zegt Jens.
Wie graag in een kleine structuur werkt, zal zich wellicht helemaal thuis voelen in een KMO. Omdat het accounting team hier kleiner is, heeft elk individu vaak meer verantwoordelijkheden, en de kans om meer uiteenlopende dingen te doen.
Jens: “In een grote organisatie is elke functie echter meer afgelijnd en zijn de verantwoordelijkheden per individu beperkter. Maar ben je ambitieus en wil je snel doorgroeien, dan zijn er intern vaak meer mogelijkheden binnen een grote structuur, zowel horizontaal als verticaal. Vaak liggen de lonen hier ook iets hoger en is het pakket aan extralegale voordelen ook uitgebreider.”
Marktconform salaris binnen boekhouding
Jens: "Afgestudeerden die als junior accountant de arbeidsmarkt betreden, kunnen rekenen op een gemiddeld salaris van 2.000-2.300 EUR bruto per maand. Als assistent-accountant AR/AP in het financiële team van een grotere organisatie zal je salaris na een paar jaar ervaring tussen de 2200-3000 EUR liggen. Werken als general ledger accountant brengt meer verantwoordelijkheden met zich mee, en dat wordt ook weerspiegeld in het salaris. Een G/L boekhouder met meer dan 6 jaar ervaring kan rekenen op een maandelijks brutosalaris van 3.000-3.800 EUR. Als senior of chief accountant fungeer je als rechterhand van het managementteam, en dat reflecteert zich ook in het salaris: 3.500-4.000 EUR, vaak met een bedrijfswagen er bovenop.
Professionals als AP/AR/GL teamleaders en supervisors zijn meer gespecialiseerd, hebben managementervaring en houden toezicht op een team, wat resulteert in een bruto maandsalaris tot 5.000 EUR. Maar om je eigen salaris te benchmarken, of om te weten te komen hoeveel je zou kunnen verdienen in je eerste job in boekhouding, bekijk dan onze digitale salary survey”, raadt Jens aan.
Tijd voor een loonsverhoging?
Jens: "Uit onze recente enquête bleek dat de meerderheid van de mensen het voorbije jaar geen loonsverhoging vroeg, omdat de impact van Covid-19 groot was in hun sector, of omdat collega's ontslagen werden. Mogelijk heb je binnenkort je halfjaarlijkse evaluatie en ben je van plan om een loonsverhoging te vragen. Maar voordat je naar je manager stapt met deze vraag, neem je best even de tijd om je voor te bereiden. Nu is dus het ideale moment om jezelf enkele vragen te stellen. Hoe presteerde je bedrijf tijdens de pandemie, en wat heb je zelf bereikt het afgelopen jaar? Heb je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden op je genomen?
Verzamel voorbeelden van je prestaties en zorg dat je weet wat je waard bent op de arbeidsmarkt. Breng het onderwerp voorzichtig ter sprake, toon je enthousiasme om voor de organisatie te werken en welke rol je tot nu toe hebt gespeeld door enkele voorbeelden te geven. Zorg ervoor dat je manager precies begrijpt wat je wilt en waarom je aandringt op een salarisverhoging. Het kan zijn dat je wat vragen krijgt, en dat een antwoord op jouw verzoek pas later komt, omdat je manager mogelijk eerst met HR of hoger management moet spreken.
Gaat je manager niet in op je vraag om een salarisverhoging, voel je dan niet te ontmoedigd. Nee kan ook 'nog niet' betekenen, vooral wanneer de organisatie een moeilijke periode achter de rug heeft. Bespreek een tijdlijn voor opvolging en wat je nog meer kan doen om de salarisverhoging te krijgen waar je op hoopt."
Meer weten?
Raadpleeg onze gratis digitale Salary Survey tool en ontdek wat je waard bent. Op zoek naar iets nieuws? Bekijk onze huidige vacatures binnen boekhouding.
Jens Spittael-Speeckaert
Associate DirectorT: +32 497 02 62 73
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudIn 2025 zullen automatisering en duurzaamheid de financiële sector verder veranderen. De vraag naar financieel talent zal sterk blijven, maar professionals zullen zich moeten ontwikkelen tot echte business partners, die zich richten op ESG-compliance en strategisch inzicht. Anderzijds moeten organis
Lees meerClarissa Pryce, specialist in het rekruteren van tijdelijk financieel talent bij Robert Walters, belicht een opvallende trend in de Belgische arbeidsmarkt: ondanks een algemene daling in het aantal geadverteerde vacatures, blijft de vraag naar finance professionals toenemen. Terwijl het totale aanta
Lees meerIn de eerste helft van 2024 is het aantal finance vacatures met maar liefst 19% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze groei weerspiegelt het aanhoudende tekort aan finance professionals in de markt. Rekruteringsspecialist Robert Walters reflecteert op de voorbije jaarhelft en g
Lees meer