nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

De job en het loon van een Accounting Manager

Daar waar boekhouding vroeger louter werd gezien als het departement waar facturen inboekt worden, zien organisaties vandaag steeds meer de toegevoegde waarde van een Accounting Manager in. In deze rol leg je de fundering voor de financiële analyses die uiteindelijk de beslissingen over de groei van het bedrijf zullen bepalen.  

Aline Lewy, Managing Consultant bij internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters, diept de rol van een Accounting Manager verder uit, legt uit wat de doorgroeimogelijkheden zijn, en welk loon je in deze functie kunt verwachten.

Wat doet een Accounting Manager precies?

Een Accounting Manager superviseert het team van boekhouders en is de eindverantwoordelijke voor de hele boekhouding van A tot Z. De accountants in het team staan in voor de dagelijkse operationele boekhoudkundige taken en doen de maand-, kwartaal- en jaarafsluiting, btw-aangifte, enz. Een Accounting Manager doet net iets meer dan de pure operationele kant. Hij staat in voor de finale controle van de cijfers en interpreteert deze. Daarnaast fungeert een Accounting Manager ook als financieel aanspreekpunt binnen de organisatie maar ook voor externe partijen, zoals de externe auditors bijvoorbeeld.

Aline: “Doordat de Accounting Manager minder actief betrokken is bij de dagdagelijkse operationele boekhoudkundige taken, kan hij zich nauwer toeleggen op lopende en nieuwe projecten binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van nieuwe tools of bedrijfsprojecten rond process improvement.”

Over welke vaardigheden moet een Accounting Manager beschikken? 

“Uiteraard is het voor een Accounting Manager belangrijk dat hij of zij autonoom en gestructureerd kan werken, tegen voortdurende deadlines. Van de Accounting Manager wordt bovendien verwacht dat hij de cijfers grondig kan analyseren, begrijpen en uitleggen”, vertelt Aline. “Zijn inzicht en conclusies vormen immers de basis voor de aanbevelingen die het controlling team doet naar het bedrijfsmanagement die de uiteindelijke beslissingen neemt. Daarom is het ook belangrijk dat hij over sterke communicatieve vaardigheden beschikt en vlot Nederlands en Frans spreekt, vooral wanneer het team tweetalig is. Werkt de organisatie op internationaal niveau, dan is een goede kennis van het Engels eveneens een vereiste.”

Uiteraard mogen we de technische expertise niet vergeten: accounting tools zoals SAP, JD Edwards en boekhoudnormen zoals IAS/IFRS en US/UK GAAP mogen geen geheimen kennen voor Accounting Managers. 

Een goede Accounting Manager kan bovendien heel goed met stress omgaan en weet het team vlot te begeleiden vlot doorheen drukke periodes. Aline: ”Die constante werkdruk zorgt ervoor dat Accounting Managers het vaak moeilijk hebben om een goede balans te vinden tussen hun sterke technische vaardigheden en tegelijkertijd elk individu in hun team te kunnen leiden, motiveren en aan te moedigen om door te groeien in hun rol.”

Hoe wordt iemand Accounting Manager en wat is de volgende carrièrestap? 

Aline: “Over het algemeen kunnen we stellen dat een Accountant doorgroeit naar Senior Accountant en vervolgens naar Accounting Manager. Maar er zijn toch verschillende groeipaden mogelijk. Een Senior Accountant in een KMO zal de A-Z boekhouding voor zijn rekening nemen. Als Senior Accountant in een grote onderneming kan je ofwel A-Z verantwoordelijkheid hebben voor bijvoorbeeld een entiteit ofwel kies je ervoor om jezelf verder te verdiepen in een bepaald aspect binnen boekhouding, zoals bijvoorbeeld BTW. Een volgende stap in je carrière kan dan betekenen dat je verantwoordelijk wordt voor meerdere entiteiten of dat je je functie-inhoud gaat verbreden en je je als specialist gaat focussen op meerdere aspecten binnen boekhouding.

De logische volgende stap voor een ambitieuze Accounting Manager is de rol van Head of Accounting. Van hem of haar wordt verwacht als een ware expert het bedrijfsmanagement te adviseren en bij te staan bij belangrijke beslissingen, en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat het team optimaal gestuurd wordt. En uiteraard is de betrokkenheid bij grote projecten binnen de organisatie nog intenser in de rol van Head of Accounting.”

Hoe zit het momenteel met de vraag naar Accounting Managers?

Uit statistieken van Jobfeed blijkt dat het aantal vacatures voor Accounting Manager 23% gestegen is in 2022 ten opzichte van het jaar voordien. “De stijgende vraag naar Accounting Managers is inderdaad duidelijk voelbaar", zegt Aline. 

We merken dat de meerwaarde van een goede Accounting Manager steeds meer erkend wordt in de bedrijfswereld.

 

“Een correct en tijdig uitgevoerde boekhouding vormt de essentiële basis voor de organisatie om financiële analyses uit te voeren. Bedrijven zijn dus op zoek naar Accounting Managers die heel nauw in contact staan met de business en kunnen optreden als echte business partners.” 

Mogen Accounting Managers een loonsverhoging verwachten dit jaar?

Een Accounting Manager met 7 tot 15 jaar ervaring mag rekenen op een bruto jaarsalaris van 75-110k EUR. Wie meer dan 15 jaar ervaring heeft, kan z’n bruto jaarloon zien oplopen tot 145k EUR of meer, zo blijkt uit de Robert Walters Salary Survey. “Aangezien de vraag naar Accounting Managers nog steeds aan het stijgen is, verwachten we dat de lonen dit jaar nog verder zullen verhogen”, vervolgt Aline. “Tegenwoordig hoort een bedrijfswagen met tankkaart bijna altijd bij het loonpakket van een Accounting Manager, evenals een groeps- en hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques. Flexibel en hybride werken zijn ondertussen goed ingeburgerd en behoren dus tot de standaard voordelen voor Accounting Managers.”


Op zoek naar een carrière als Accounting Manager?

Bekijk dan zeker onze meest recente accounting vacatures. Wil u graag als eerste op de hoogte gebracht worden van nieuwe vacatures? Maak dan snel een job alert aan en ontvang de nieuwste vacatures rechtstreeks in uw inbox.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Toenemende vraag naar finance professionals drijft de lonen omhoog

Dit jaar stond er bijna één derde meer finance vacatures open dan een jaar geleden. Deze krapte vertaalt zich naar een salarisstijging voor de meest gegeerde finance professionals. Dat blijkt uit de nieuwe Salary Survey van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters. Nu bedrijven definitief u

Lees meer

CFO's staan weer open voor nieuwe job

CFO’s in België staan weer open voor een nieuwe job, nadat het afgelopen jaar opmerkelijk minder financiële topbestuurders een overstap maakten als gevolg van de coronacrisis. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er tot nog toe 173 direct geadverteerde vacatures open voor de rol van CFO of financ

Lees meer

Leren delegeren: een must voor nieuwe managers

Veel ambitieuze professionals streven naar een leidinggevende functie. Het leiden van een team brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee. Je krijgt een grotere verantwoordelijkheid en moet hierbij leren bepaalde zaken los te laten en te delegeren. Christophe Paquay, senior manager bij internatio

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.