nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Compliance professionals in de schijnwerpers: de meest gevraagde profielen onthuld

In een tijd van steeds strengere regelgeving en toenemende complexiteit in de compliance-omgeving, staan zowel industriële bedrijven als organisaties binnen de financiële dienstverlening voor de uitdaging om hun rekruteringsstrategieën aan te passen om toptalent aan te trekken én te behouden.

Stephen Fournier en Olivier van Outryve d’Ydewalle, respectievelijk senior consultant voor permanente functies en principal voor interim management opdrachten bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, delen hun expertise en belichten de meest gevraagde profielen binnen compliance. 

De belangrijkste compliance uitdagingen 

“De snelle ontwikkeling van compliance vereisten en de steeds strengere wetgeving resulteren in een toenemende complexiteit van dit vakgebied,” merkt Olivier op. “Dit omvat bijvoorbeeld specifieke kwaliteitsnormen en reguleringen in sectoren als voeding, chemie en farmaceutica. De krappe arbeidsmarkt, geplaagd door een tekort aan gekwalificeerde professionals, en de toegenomen vakbekwaamheidseisen voor compliance experts bemoeilijken het rekruteringsproces voor industriële organisaties in deze sectoren.”  

“Daarnaast neemt de financiële criminaliteit toe als gevolg van de digitalisering en moeten kredietinstellingen deze uitdaging meer dan ooit aangaan,” vult Stephen aan. “De zoektocht naar geschikte kandidaten uit de financiële dienstensector beperkt ook de beschikbare talentenpool.” 

Veelgevraagde vaardigheden en expertise 

"Het vinden van het juiste talent kan een uitdaging zijn. Financiële dienstverleners zijn op zoek naar experts op het gebied van 'Know your Customer' (KYC), antiwitwaspraktijken (AML) en anticorruptie. Kandidaten met overlappende vaardigheden binnen compliance en IT, die regelgevende technologie (RegTech) kunnen verbeteren, zijn bijzonder gewild," legt Stephen uit. 

Organisaties binnen financial services hebben behoefte aan kandidaten met een grondig begrip van de wetgeving en ervaring in zowel interne als externe rapportering. Idealiter hebben deze professionals al samengewerkt met instanties als de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). 

“Ervaring in auditing of consulting, bijvoorbeeld binnen een ‘Big 4’-omgeving, is van onschatbare waarde. Professionals met een sterke audit achtergrond zijn felbegeerd voor compliance rollen, zowel binnen de financiële dienstverlening als in de industriële sectoren,” aldus Olivier.

Vier meest gezochte profielen op het gebied van compliance 

Voordat we ingaan op specifieke functies in het compliance-veld, is het belangrijk te benadrukken dat er in de praktijk verschillende functietitels zijn die vaak als synoniem worden gebruikt. De exacte titel kan variëren van bedrijf tot bedrijf. Hieronder worden als voorbeeld enkele van de meest gevraagde functieprofielen in de compliance-sector gepresenteerd.

1. Head of Compliance 

Stephen: “De Head of Compliance fungeert als adviseur en speelt een cruciale rol in het waarborgen van naleving van alle relevante wettelijke vereisten. Hij of zij zorgt ervoor dat de organisatie juridische risico's en mogelijke sancties vermijdt. Taken omvatten het ontwikkelen en implementeren van compliance programma's, het opleiden van werknemers en het leiden van compliance audits. Zo draagt deze rol bij aan het vertrouwen van klanten, investeerders en werknemers in de onderneming.” 

Olivier: “Gezien de aanzienlijke verantwoordelijkheid van deze functie, kan een langdurige zoektocht naar de juiste kandidaat nefast zijn voor de organisatie. Interim management kan een geschikte oplossing bieden: de interim manager overbrugt de transitieperiode met een tijdelijke opdracht, totdat een vaste medewerker is gevonden.”

2. Compliance Manager 

“Door zijn controlerende en leidinggevende rol zorgt de compliance manager ervoor dat de compliance voorschriften worden nageleefd, zowel binnen het bedrijf als tegenover externe autoriteiten en stakeholders,” zegt Stephen. “Hij of zij is vaak verantwoordelijk voor het opstellen en implementeren van het compliance beleid, het identificeren van inbreuken en het treffen van corrigerende maatregelen. Transparantie is van essentieel belang om het vertrouwen van alle belanghebbenden te behouden en de integriteit van de financiële dienstverlener te waarborgen.” 

“Ook deze functie kan – naargelang de noden van de organisatie – ingevuld worden door een interim manager,” vertelt Olivier. “Dit kan in het kader van een vervanging zijn, maar we zien bijvoorbeeld ook groeiende organisaties die beroep doen op interim managers om de werking van het compliance departement te verbeteren, of zelfs om het compliance departement van nul op te bouwen.”

3. KYC-analyst 

“De KYC-analyst (Know Your Customer) speelt een cruciale rol in het beschermen van zowel de financiële dienstverlener als diens klanten tegen fraude en identiteitsdiefstal,” aldus Stephen. “Door nauwkeurig klantgegevens te verifiëren, inclusief persoonlijke informatie, financiële transacties en zakelijke relaties, kunnen juridische risico's worden geminimaliseerd. Naast het verifiëren van de identiteit van klantidentiteit en het beoordelen van potentiële risico's, is due diligence ook een van zijn belangrijkste taken.” 

4. AML Analyst of AML Officer

“AML staat voor "Anti-Money Laundering", oftewel maatregelen om het witwassen van geld te voorkomen,” verklaart Stephen. “Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het controleren van financiële transacties, het identificeren van verdachte activiteiten en ervoor te zorgen dat de organisatie voldoet aan alle voorschriften met betrekking tot antiwitwaspraktijken. Door aan deze voorschriften te voldoen, dragen ze bij aan de bescherming van de financiële dienstverlener tegen juridische gevolgen en mogelijke schade aan de reputatie,” weet Olivier. 

 

Ben jij een compliance professional?

Raadpleeg onze recente compliance vacatures of interim compliance opdrachten. Vergelijk je salaris met dat van gelijkaardige profielen met onze digitale Salary Survey tool.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Contacteer ons

Olivier van Outryve d'Ydewalle  
Specialist in interim management opdrachten
T: +32 497 52 66 80

Stephen Fournier
Specialist in permanente rollen
T: +32 471 61 16 06

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Overstappen van industrie naar financial services

De Horeca, toerisme, amusement, wegtransport en luchtvaart zijn de sectoren die het zwaarst getroffen werden als gevolg van de Covid-19 pandemie. De financial services sector voelde de impact minder, en vertoonde weinig beweging op de arbeidsmarkt voor finance professionals. Toch ziet internationaal

Lees meer

8 misvattingen over werken als Interim Manager

Voor senior professionals die al een tijdje het gevoel hebben vast te zitten in hun permanente job, is een overstap naar een interim management functie een mooie kans. Toch merkt de interim management divisie bij rekruteringsspecialist Robert Walters dat heel wat senior professionals vaak een verkee

Lees meer

Life after Big 4

Working at a Big 4 firm is the goal for a lot of finance graduates. Very few careers, if any, are able to expose professionals to so much so fast. Presented with new challenges on a daily basis and perceived by most employers as a way for graduates to extend their finance education, your Big 4 journ

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.